Welpen

De Welpen draaien hun opkomsten op zaterdag van 09:00 uur tot 11:00 uur. De leeftijd van onze Welpen ligt tussen de 8 en de 11 jaar.

Spelenderwijs leren de welpen ontzettend veel bij ons. We zijn een gemengde speltak waardoor de welpen leren spelen met jongens en meisjes door elkaar. We zijn niet zo zeer competitief in gesteld, kinderen die om die reden niet mee kunnen komen bij een sport vereniging hebben bij ons een prima vrijetijdsbesteding. Tijdens opkomsten en kampen zijn de welpen erg behulpzaam naar elkaar toe.

De opkomsten worden geleid door een ervaren leiding team. Dit team bedenkt de opkomsten, organiseert weekenden en ieder jaar een zomerkamp.

Om de kwaliteit van de leiding te waarborgen volgdt deze een cursus bij de landelijke organisatie Scouting Nederland. De landelijke organisatie Scouting Nederland heeft een aantal doelstellingen die de ontwikkelingen van een kind op een positieve manier bevorderen. Een aantal punten die bij Scouting Nederland en dus ook bij ons hoog in het vaandel staan zijn:

  • Het stimuleren van een positief zelfbeeld.
  • Zelfstandigheid ontwikkelen.
  • Samenwerken met anderen.
  • Het leren gebruik maken van hun eigen mogelijkheden creativiteit en fantasie.
  • Het leren omgaan met een lichte vorm van discipline.

De welpen leren deze dingen op hun eigen niveau en eigen tempo. De welpen worden voorbereid op de volgend stap. In het jaar dat ze 11 worden mogen ze naar de scouts . Niet ieder kind is het zelfde en in sommige gevallen geeft de welpen leiding een advies om te wachten of om eerder te gaan naar de volgende stap.

Heel belangrijk is dat de eerder genoemde punten verwerkt zitten in een spel. De welpen leren deze zaken allemaal spelenderwijs. Het is niet te vergelijken met school.

Het welpen-spel

Het welpen spel is gebaseerd op het Junglebook. De leiding luistert ook naar namen die voor komen in het Junglebook. Aan het begin van een opkomst komen we met zijn allen in een kring bij elkaar om de raadsrots heen. De welpen beloven dan dat ze hun best gaan doen. dit heet het openen. Na het openen gaat de leiding vertellen wat we gaan doen die dag. Vaak beginnen we met een spelletje om even los te komen. Wat we daarna gaan doen is vaak verschillend. Het kan zijn dat we een gast hebben die iets interessants verteld of iets leuks doet. Het kan zijn dat we naar buiten gaan om een vet spel te spelen. Of we maken iets om leuk mee te spelen. Het kan van alles zijn. Aan het eind van een opkomst sluiten we deze weer officieel af en gaan de welpen weer naar huis

Nesten

De welpen groep is onderverdeeld in kleinere groepjes waarin ze samenwerken. Deze groepjes heten nesten. Per nest is er een oudere ervaren welp aangesteld die het nest leidt dit noemen we een gids. Dit is vaak al de eerste die zorgt dat er goed word samen gewerkt. De gids word bijgestaan door de leiding en zo nodig bij gestuurd. Verder houd de leiding natuurlijk alles in de gaten. We werken niet alleen in de nesten we doen ook spelletjes waarbij de welpen op zichzelf zijn aangewezen.

Lid worden

Wil je lid worden bij de Welpen? Dat vinden wij natuurlijk heel leuk! Je kan je aanmelden door hieronder op “contact op met de welpen ” te drukken, stuur dan informatie over je zelf en waarom je graag lid wilt worden!

Meer informatie?

Meer informatie over de welpen kunt u natuurlijk altijd krijgen, neem dan contact op met de Welpen.